FAQ DNA sieraden

Wat is een moedermelk of as sieraad?

Moedermelk sieraden zijn juwelen die gemaakt zijn met en van moedermelk. Moeders kiezen voor Milk Gems als ze een tastbare herinnering willen van hun borstvoedingavontuur, kolfperiode of hun (ongeboren) kindje. Ook draagmoeders, moedermelkdonoren of familieleden kiezen voor een moedermelk sieraad.

Assieraden zoals een ashanger zijn gedenksieraden waarin een beetje as, stukje stof of een haarlokje van jouw dierbare in wordt verwerkt. Zo heb je een mooi tastbaar aandenken aan een overledene of overleden (huis)dier. 

Wat is de doorlooptijd van de DNA sieraden?

Bij elke sieraad staat de gemiddelde levertijd. Sieraden gemaakt met moedermelk, asresten of haartjes zijn na ongeveer 10 – 12 weken gereed. Deze productietijd gaat in vanaf het moment dat ik jouw inclusies (moedermelk / as / haarlokje) heb ontvangen. Voor verzending geldt 1 - 3 werkdagen (in de december maand is dit 1,5 week) voor Milk Gems die in Nederland moeten worden bezorgd. Voor buitenlandse bestellingen, geldt een langere levertijd omdat ik afhankelijk ben van internationale postbedrijven. Post duurt gemiddeld 1-4 weken voor het buitenland.


Update COVID-19:

In verband met het Corona crisis kan het zijn dat de doorlooptijden (fors) oplopen. Dit geldt vooral voor klanten waar de postbedrijven lastig(er) kunnen leveren zoals India. Mijn verzoek aan jou is, om wat extra geduld te hebben met de levertijd. Jouw Milk Gems sieraad zal altijd worden geleverd. Maar afhankelijk van de maatregelen en hoe de post opereert, kan het zijn dat je deze (veel) later dan mijn reguliere levertijden ontvangt.

 

Waarom duurt de levering van DNA sieraden zo lang?

Houd er rekening mee dat elk handgemaakte sieraad tijd kost. Ook moet ik (bij moedermelk) jouw inclusie conserveren zodat het niet gaat rotten. Zodra ik met jouw sieraad begin, zijn er veel stappen bij het opzetten, gieten, mengen, drogen, schuren en meer. Ik begrijp jouw enthousiasme, maar jouw sieraad heeft en verdiend de tijd om mooi te worden gemaakt. Elk Milk Gems dat je bij mij koopt, is met liefde handgemaakt en individueel gemaakt. Dit betekent dat geen twee sieraden ooit hetzelfde zullen zijn. Hoewel ik veel tijd en toewijding in mijn werk steek, kan er iets zijn dat het ene stuk van het andere onderscheidt, zoals een kleine luchtbel of een naad.

 

Kun je mijn sieraden sneller verzenden?

Ja, je kan jouw bestelling tegen betaling prioriteit geven. Door het product "Spoedbestelling" toe te voegen (in het winkelmandje), geef ik prioriteit aan je bestelling en kan ik jouw DNA sieraad 3 weken vanaf de datum waarop ik je moedermelk of de asresten hebben ontvangen, verzenden.

 

Kan ik bevroren melk of oud melk gebruiken?

Absoluut! Ingevroren melk kan ik heel goed gebruiken voor het maken van moedermelk sieraden, ook als deze jarenlang bevroren is geweest. De melk moet je wel voor verzending volledig ontdooien. Mijn ervaring is dat moedermelk zelden zodanig bedorven aankomt dat het niet meer bruikbaar is, ook al ontvang ik moedermelk vanuit het buitenland. Zodra ik je moedermelk ontvang, wordt deze gesteriliseerd en vervolgens geconserveerd.


Hoeveel moedermelk is er nodig om een sieraad te maken?

Er is 3 a 5ml moedermelk nodig voor een sieraad. Dit kan ook melk uit de koelkast of (ontdooid) melk uit de vriezer zijn. Wanneer jouw productie terugloopt, kan je ook elke dag een paar druppels of milliliters afkolven (of afvangen wanneer je nog lekkende borsten hebt tijdens het voeden/ kolven) en dit in de koelkast bewaren. Dit proces kan je vervolgens herhalen totdat je aan de 5ml komt.

 

Het lukt mij niet om de vereiste hoeveelheid moedermelk af te kolven. Wat moet ik doen?

Gun jezelf wat tijd en probeer elke dag een paar druppels te kolven totdat je het flesje kunt vullen. Maak je geen zorgen dat de melk niet meer vers is. Bewaar het in een afgesloten bakje in de koelkast totdat je het over kunt gieten in mijn verzendkit.

 

Hoe weet ik of het mijn moedermelk, haarlokje of opgestuurde as in mijn sieraden is?

Deze vraag krijg ik wel eens, vooral van moeders die hun moedermelk opsturen. Ik begrijp het helemaal! Ik zou het ook spannend vinden om iets zo kostbaar als moedermelk, as of haren zou moeten opsturen naar een wildvreemde. Als een moeder dat ook moedermelk heeft gegeven, zou ook ik een gevoel van zekerheid willen hebben dat echt mijn inclusies (zoals moedermelk of een haarlokje) zijn gebruikt.

Het komt neer op vertrouwen. Als een moeder dat borstvoeding heeft gegeven, ken ik het belang en de diepe betekenis dat moedermelk-sieraden belichamen. Daarnaast ben ik erg trots op mijn sieraden en zou ik nooit het risico lopen om de reputatie die ik heb gecreëerd te schaden. Tenslotte, ik open slechts één verzendkit per keer, deze worden geregistreerd en duidelijk geëtiketteerd. Elke bestelling heeft zijn eigen bakje, dat ook is gelabeld met jouw naam en gegevens. Hierdoor is alles continu gescheiden van andere bestellingen om ervoor te zorgen dat er geen verwarring ontstaat.

 

Hoe stuur ik mijn melk, haarlokje of as op?

Nadat je jouw bestelling hebt geplaatst, stuur ik je informatie en een verzendkit om jouw moedermelk, as of haarlokje naar mij op te sturen. In de verzendkit is een korte handleiding toegevoegd zodat je weet hoe en hoeveel je naar mij moet opsturen.

 

Worden de (moedermelk) sieraden bruin of geel?

Nee, ik heb mijn conserveringsmethode voor moedermelksieraden uitgebreid getest en laten goedkeuren door 2 onafhankelijke chemicus. Jouw melk en andere insluitsels worden professioneel geconserveerd met goedgekeurde en legale middelen en die zijn aangemerkt als stabiele conserveringsmethoden. Het kan wel voorkomen dat wanneer je jouw sieraden niet correct onderhoudt (je ontvangt van mij de nodige verzorging-tips) ze vergelen, denk aan het zwemmen met jouw sieraden. Dit kan worden verholpen, maar hier zijn kosten aan verbonden.

Jouw moedermelk Milk Gems kan hiernaast ook een normale verandering ondergaan, genaamd ‘inklinken in kleur’, dit is waar de melksteen heel lichtjes verschuift naar iets minder wit. Dit is normaal en komt voor bij de meeste moedermelksieraden. Dit inklinken in kleur gebeurt meestal binnen de eerste 3 maanden en is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken, het verschil is bijna niet te zien.

 

Hoe duurzaam zijn de DNA sieraden van Milk Gems (asresten, haarlokje of moedermelk)?

Deze sieraden zijn duurzaam. Zoals bij alle fijne sieraden, is de juiste zorg en behandeling echter essentieel en dragen dit bij aan de duurzaamheid van jouw Milk Gems. Met de juiste zorg gaan je sieraden een leven lang mee.

 

Kan ik mijn bestelling retourneren of annuleren?

Vanwege de persoonlijke aard van elk sieraad, kan ik geen retouren accepteren. Alle DNA sieraden (gemaakt met of van asresten, moedermelk, haarlokje) zijn gepersonaliseerd met de door jou aangeleverd DNA materiaal en hebben ieder een uniek karakter. Dit type product komt niet in aanmerking voor retournering. Mocht er een fout zijn gemaakt tijdens het productieproces van jouw sieraad, dan zullen wij uiteraard samen naar een passende oplossing zoeken. Neem in dit geval of voor verdere informatie contact op met ons via info@milkgems.nl  Vermeld hierbij altijd je ordernummer en stuur altijd een foto mee van het sieraad zodat wij je zo goed mogelijk verder kunnen helpen! 

Annuleren nadat ik jouw jouw inclusies (asresten, moedermelk, haarlokje) heb ontvangen, is alleen mogelijk nadat de gemaakte kosten zijn verrekend. Zodra ik jouw inclusies ontvang, begin ik met de conserveringsproces en/ of het maken of bestellen van jouw gouden of zilveren houder. 

 

Verzend je internationaal?

Ja, ik verzend ook internationaal. Maar bij internationale bestellingen moet je jouw moedermelk, de asresten of haartjes zelf naar mij sturen. Wanneer je jouw sieraden koopt, ontvang je instructies over hoe en waar je jouw melk naartoe kunt sturen.

 

Als ik in de buurt woon, kan je dan ophalen en afgeven?

Sorry, dit is niet mogelijk. Ik heb mijn studio aan huis en probeer naast het ontwerpen van fantastische sieraden ook de privacy van mijn man en kind te respecteren.